Boekresencie Slaaf van mijn gedachten – Marte van Santen

Ik vind de psychiatrie iets heel bijzonders en moois. Vandaar dat dit boek mijn aandacht trok.

Samenvatting: Sinds haar puberteit lijdt Maaike aan smetvrees en controledwang. Alles overheersend is de drang om eindeloos schoon te maken, dingen honderden keren te checken en alles in een vaste volgorde te doen. In Slaaf van mijn gedachten volgt Marte, Maaike vóór, tijdens en na haar dagbehandeling bij de speciale dwangpoli van het AMC in Amsterdam. Lukt het haar om een slopend patroon te doorbreken? Kan zij nog afkomen van haar beangstigende, gekmakende gedachten?

Het verslag van Maaikes worstelingen geeft een unieke inkijk in het leven van een dwangpatiënt, maar ook in de behandeling op de afdeling psychiatrie van het AMC. Daarnaast biedt het boek informatie over dwang. Wat gebeurt er in het hoofd van een dwangpatiënt? Is dwang erfelijk? En hoe kom je ervan af?

Mening: Leuk en makkelijk boek om te lezen. Daarbij zeg ik wel dat je het onderwerp je moet boeien. De hoofdstukken zijn verdeel in een stukje verhaal (van Maaike) en informatie, als het onderwerp je niet ligt is het verhaal leuker om te lezen dan de informatie.
Soms valt Marte van Santen wat in herhaling qua informatie maar hoe verder ik in het boek was hoe minder irritant ik dat vond.
Wat mij het meest blij is gebleven van het boek is dat iemand met dwang weet dat het gedrag wat hij/zij heeft anders is, maar er voor de behandeling zelf niks aan kan doen. Dus een dagelijkse strijd moet ondergaan dingen te doen die ze eigenlijk niet willen doen maar wel moeten doen van zichzelf. Een aanrader, je snapt mensen met dit probleem zo veel meer.

Schrijver van het boek: Marte van Santen, schrijft als freelance journaliste voor diverse dagbladen en magazines. Haar specialisaties zijn human interest, psychologie, gezondheid, sociaal-maatschappelijke thema’s, diepte-interviews en reportages.

Nieuwsgierig geworden? Klik hier om het boek Slaaf van mijn gedachten van Marte van Santen te kopen

Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Genre: Populaire psychologie
ISBN: 9789046810545
Website auteur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: