Boekrecensie: Een theelepel aarde en zee

De elfjarige Saba Hafezi en haar tweelingzus Mahtab groeien op in de jaren zeventig op het Iraanse platteland en zijn gefascineerd door Amerika. Ze houden lijsten van Engelse woorden bij, verzamelen illegale exemplaren van het tijdschrift Life, en genieten van ongecensureerde televisieprogramma’s en rockmuziek. Als Saba’s moeder en zus opeens verdwijnen en zij en haar vader alleen achterblijven, weet ze zeker dat ze zonder haar naar Amerika zijn verhuisd. Terwijl ze opgroeit en gebukt gaat onder het nieuwe islamitische regime, zoekt Saba troost in het feit dat haar zus ergens de westerse versie van haar leven leidt. Want haar ouders hebben haar geleerd dat ‘ieders lot in het bloed is geschreven’, en dat tweelingen dezelfde levens leiden, ook al zijn ze gescheiden door land en zee.
Naarmate Saba ouder wordt, gaan de verhalen van die zij verteld meer over de vrijheid die Mahtab in Amerika heeft en die Saba voor zichzelf zou wensen.
In het begin zijn de verhalen van Saba zeer geloofwaardig. Na een tijdje blijkt dat ze een gruwelijke werkelijkheid verbergen, die Saba niet kan en wil zien.

Mening:
Een bijzonder debuutroman die recht doet aan de Perzische cultuur én aan het ingewikkelde leven van een intelligente jonge vrouw. En aanwinst voor in Iran geïnteresseerde lezers.
De schrijfster laat op een mooie manier het onbekende Iran zien, het leven van gewone mensen in een eenvoudig dorpje. Maar de werkelijkheid komt hard binnen, zowel bij Saba en haar vrienden als bij de lezer, al ben ik bekend met de cultuur vond ik het een hard boek. Ik weet dat het daar zo gaat maar ik weet niet of ik alle details had willen lezen.
Ik ben wel van mening dat je mocht je dit boek willen lezen je toch een beetje geschiedenis moet kennen ook wat achtergrond van de cultuur van het Midden-Oosten.
Het verhaaltempo van het boek is laag, daardoor mis je niks maar herhalen soms dingen zich echt op z’n Midden-Oosters te vaak. Wel heb ik genoten van de “verhalenvertellers” en hun verhalen in het boek. De wijsheden, spreuken en uitdrukkingen die worden gebruikt. Wil je het ook lezen klik dan hier.

Schrijver van het boek: Dina Nayeri

Type: Roman

Uitgeverij: Cargo

ISBN: 9789023477051

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: